Ruuansulatus

Ruuansulatus

Ruuansulatuskanavan terveys on kaiken perusta

Hevonen nauttii yksinkertaisesta ja puhtaasta ruuasta. Toisin kuin ihminen, hevonen ei tarvitse ruokaan suurta varianttia vaihteluita. Hevosen tärkein perusravinto on puhdas ja hyvälaatuinen heinä riittävässä määrin ja pelkästään hyvällä heinällä mineraalitarpeet huomioiden sekä raikkaalla vedellä  pärjää jo pitkälle. Hevosen ruuansulatus menee hyvin pienistäkin poikkeamista helposti sekaisin. Jo pelkästää hiuksen hieno ero uudessa erässä heinää saattaa aiheuttaa osalle hevosista pulmia.

Yksinkertainen, puhdas ja laadukas ruoka lyhyin väliajoin ja stressitön elämä ovat hyviä edellytyksiä toimivalle ruuansulatukselle ja hevosen hyvinvoinnille.

Täysin stressitön elämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista johtuen esimerkiksi hevosen asumuksesta, suhteesta lajitovereihin, käyttötarkoituksesta tai persoonallisuudesta. Hevosen vatsahaava on yksi paljon puhuttu kivun ja ruuansulatusongelmien aiheuttaja, usein se on kuitenkin vain puoli totuutta, sillä vatsalaukun perässä on suolistoa jopa yli 30 metriä.

Jos jokin osa ruuansulatuskanavasta on haavautunut tai sen toiminta on häiriintynyt, näkyy se yleensä muutoksina käyttäytymisessä, ulosteessa ja hevosen ulkoisessa kunnossa. Vatsan suojaaminen on tärkeintä silloin, kun altistutaan tavanomaista enemmän stressille. Valitsemiamme varoajattomia tuotteita voidaan käyttää juuri silloin, kun sille eniten on tarvetta esimerkiksi läpi kilpailukauden. Edustamiltamme merkeiltä löydät täydennysrehut ja lisäravinteet hevosen vatsan hyvinvointiin ja sekä mm. kuurin varsan ripulin hoitoon.

Hevosemme tarvitsevat ruokaa "polttoaineena" pysyäkseen hengissä. Ennen kuin ruoka imeytyy elimistöön, se on ensin hajotettava pieniksi ravintoainehiukkasiksi. Tätä prosessia kutsutaan ruoansulatukseksi ja se tapahtuu ruoansulatuskanavassa ja siihen liittyvissä elimissä. Se alkaa mahalaukusta ja jatkuu ohutsuoleen, jossa ravintoaineet imeytyvät vereen. Maksa ja haima tuottavat ruoansulatusta mahdollistavia aineita. Paksusuolessa tapahtuu vain vähän ruoansulatusta, mutta veden imeytyminen takaisin elimistöön tapahtuu siellä. Suolen sisältö ikään kuin paksuuntuu, mikä on tärkeää kiinteän ulosteen aikaansaamiseksi ja myös elimistön vesimäärän pitämiseksi oikealla tasolla. Hevosten ruoansulatuskanavan häiriöiden yleisimmät näkyvät vaivat ovat ripuli, ilman imeminen, puun pureminen, huono ruokahalu tai rehun syömättä jättäminen, lievä koliikki (kipu vatsassa, ähky) tai lisääntynyt laiskuus, hampaiden narskuttelu, lisääntynyt syljeneritys, ajoittain esiintyvä koliikki, vetiset pierut ja pehmeä lanta. Monilla hevosilla vatsan kipuilu kuitenkin ilmenee vain valmistautuessa työskentelyyn tai työskennellessä; toimimattomuutena, käytöshäiriöinä tai  suorituskyvyn alentumisena. 

Yleisiä ruuansulatuskanavan ongelmia ovat gastriitti, joka tarkoittaa mahalaukun limakalvon tulehdusta, enteriitti (suolitulehdus) tai gastroenteriitti, joka on koko ruoansulatuskanavan tulehdus. Kun maha-suolikanava on tulehtunut, se ei voi enää toimia kunnolla, ruoansulatus ja ravinnon hyödyntäminen häiriintyy ja mahdollisia yliherkkyyksiä ravintoon saattaa ilmetä. Vesi ja ravinteet eivät imeydy kunnolla, mikä aiheuttaa ripulia. Hidastunut suolen toiminta voi aiheuttaa myös kaasunmuodostumista ja siitä johtuvaa painetta, jos paksusuoleen pääsee pakkautumaan massaa tai nestettä. Hevonen ei pysty helpottamaan oloaan röyhtäilemällä tai oksentamalla, sillä sen ruokatorven alasulkijalihas on hyvin vahva. Ruoka kulkee vain yhteen suuntaan, niin kuin kuuluukin. 

Hevosen maksa on suuri elin. Sen paino on noin puolitoista prosenttia koko kehon painosta. Maksa on yksi hevosesi tärkeimmistä elimistä, tällä elimellä on tärkeä rooli hevosen aineenvaihdunnassa ja ruuansulatuksessa. Suosittelemme Algua Digest -kuuria hevosille, joiden ruokavaliossa on runsaasti proteiineja (urheiluhevoset, imettävät ja kantavat tammat jne.) sekä hevosille, joilla on heikentynyt maksan ja munuaisten toiminta. 


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

SUCCEED® 30 kpl laatikko

Maailman kuulu täydennysrehu

 

235,00
Toimitus 1-3 vrk

Vetrogut Soothe & Settle (Acid Fix)

Täydellinen PH tasapaino

55,00
Toimitus 1-3 vrk

Vetrogut Balance & Protect (Balancer Pro)

Mikrobiomille

50,00
Toimitus 1-3 vrk

VetroGut paketti

Animalifen Vetrogut paketti suolistolle

90,00
ALE 105,00 €
Säästät 14 %
Toimitus 1-3 vrk

Algua Digest

Detox

44,00
Toimitus 1-3 vrk

Natura'Derm Liquid

Iho-oireisiin

43,00
Odotamme uutta erää saapuvaksi. Huomioithan toistaiseksi pidemmän toimitusajan.

Powered by Powered by