Terveiden elämäntapojen faktat

Laadukas ruoka, aktiivisuus ja hellyys on ilmeisen tärkeää. Mutta sinun tulis myös seurata koiraasi ja tarkkailla mahdollisia epänormaaleja muutoksia, jotta mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman varhain.

Tässä muutamia asioita joihin kiinnittää huomiota:

Terveet silmät

Terveet silmät ovat selkeät ja kirkkaat ilman erittymistä tai valonarkuutta. Vuotavat silmät tulee puhdistaa säännöllisesti kuumalla vedellä ja paperiliinalla pyyhkimällä sisältä ulos.

Korvat

Sinun tulisi tarkistaa ja puhdistaa korvat säännöllisesti. Koiran isot korvat pitäisi saada tuuletusta silloin tällöin, sido korvat hiuspannalla hetkeksi että korviin pääsisi ilmaa!

Hampaat ja hengitys

Oikea ravinto on perusta terveille hampaille. Koirat yleensä ylläpitää omia hampaita pureskellen luita tai vastaavaa, mutta joskus se on myös hyvä harjata hampaat koirille tarkoitetulla hammastahnalle.Terve hengitys ei haise pahalta, joten jos haju on epämiellyttävä, se saattaa johtua hammasongelmista tai ruoansulatuskanavan häiriöistä.

Karvan hoito

Terve turkki on paksu ja kiiltävä, joka tietenkin vaihtelee eri roduilla. Iho ei saa olla kuiva tai hilseilevä. Koiran pitäisi tottua säännölliseen harjaukseen jo varhaisesta iästä alkaen maksimaalisen terveyden kannalta.

Kynsien leikkaaminen

Koiran kynnet on tarkistettava usein, ja lyhentää kun ne ovat liian käyrät. Niiden pitäisi olla sileät ja terveen väriset rodusta riippumatta.

Ruokahalu

Jos koira lopettaa syömästä ruokaa jota se on aiemmin syönyt ilman ongelmia, sinun pitäisi tutkia asiaa. Jos tämä jatkuu vuorokautta pidempään, sinun tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Jotkut koirat ovat kuitenkin vain kranttuja, varsinkin kun yrittää tarjota uusia elintarvikkeita.

Ulosteet

Jätökset ovat hyvä tapa oppia koiran terveyteen liittyviä kysymyksiä. Normaali uloste tulisi olla normaalin näköinen ja kiinteä, ilman ripulia tai limaa.

Aktiviteetti

Koiran pitäisi saada niin paljon liikuntaa kuin mahdollista, mieluiten ainakin aamulla, iltapäivällä ja illalla. Uneliaisuus ei ole normaalia koiralle. Jos koiran pää ja häntä roikkuu ja on liian väsynyt liikkumaan normaalisti, jotain voi olla vialla ja koira ehkä hyvä viedä tarkastettavaksi eläinlääkäriin.