Uutisia, havaintoja ja kokemuksia
Näytä nykyinen sisältö RSS-syötteenä

Uutisia, havaintoja ja kokemuksia

Tervetuloa IH:n Blogiin!


1 - 10 / 26 tuloksesta
Julkaistu , julkaisija

Suoliston terveys vaikuttaa koko hevoseen

Lue koko viesti: Suoliston terveys vaikuttaa koko hevoseen

Kirjoitus sisältää linkkejä Succeed Equine täydennysrehun valmistajan sivuille

Suoliston terveys on yksi koko hevosen hyvinvoinnin ja suorituskyvyn tärkeimmistä osista. Ruoansulatusjärjestelmä vaikuttaa suoraan moniin muihin järjestelmiin hevosen kehossa. Suolistoterveys on kaikista herkin osa hevosen terveyttä, ja sen häiriöt saattavat olla nykyaikaisten ruokinta- ja hoitokäytäntöjen aiheuttamia.

Hevosen ruoansulatuskanavan terveys ja toiminta vaikuttavat hedelmällisyyteenkehon kuntoonimmuniteettiinkavioiden terveyteenenergiaan, tietoisuuteen ja moniin muihin osa-alueisiin. Suoliston terveyttä ei tulisi koskaan tarkatella pelkästään yhtenä erillisenä osana hevosen terveydentilaa mietittäessä.

Ruoansulatuskanavan ongelmilla voi olla haitallisia vaikutuksia koko hevosen kehoon, kun taas terve ruuansulatusjärjestelmä voi auttaa vähentämään muiden terveysongelmien riskiä. Jatkuva suoliston terveydenhuolto voi edistää hevosen optimaalista terveyttä, suorituskykyä ja käyttäytymistä.

Ruoansulatuksen ja muiden kehon järjestelmien väliset yhteydet

Jokainen hevosen kehon osa on riippuvainen ravintoaineista, jotka imeytyvät ruoansulatuskanavasta. Jos ruoansulatuskanavan huono toiminta estää ravinteiden imeytymisen, nämä järjestelmät eivät saa ravintoaineita, joita ne tarvitsevat hevosen terveenä pitämiseen. Lisäksi ruoansulatuskanavalla on tärkeä rooli immuniteetin ja muiden kehon toimintojen suhteen. 

Hedelmällisyys   tamma-varsa-suolisto-mikrobiomi

Oriit ja tammat tarvitsevat ​​tiettyjä ravintoaineita lisääntymisprosesseja varten. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että siitoshevosten vaatimukset voivat altistaa ruoansulatukanavan ongelmille, jotka vähentävät ravintoaineiden imeytymistä. (Mantovani, 2011)

Vaikka siitoshevoset söisivät hyvin valittua rehua hedelmällisyyden tukemiseksi, huono suoliston terveys voi estää tärkeiden ravintoaineiden imeytymisen. Siksi ravitsemuksellisen tuen tarjoaminen ruoansulatuskanavan optimaalisen toiminnan edistämiseksi voi auttaa tukemaan hedelmällisyyttä siitoskauden aikana.

Succeed varsovan tamman ruokinnassa

Succeed Equine tuubeihin liittyen on tehty tutkimus, joka osoittaa, että tamman ternimaidon immunoglobuliinien (IgG) -tasot nousivat, kun Succeed oli ennen varsomista mukana tamman ruokinnassa. Tammalla, jolla on terve ruuansulatus, on terveempi immuunijärjestelmä, joka tuottaa korkeampia IgG-pitoisuuksia ternimaitoon. 
IgG:n passiivinen siirtyminen tammasta varsaan ternimaidon välityksellä on ilmeisin ja tunnetuin vastasyntyneen varsan terveyteen liittyvä tapahtuma syntymähetkellä. Tämä tammalta siirretty immuniteetti on välttämätön varsan suojelemiseksi tartunnoilta ensimmäisten 2-3 elinkuukauden aikana, kunnes varsan oma immuunijärjestelmä kehittyy täysin toimivaksi. Tamman ruoansulatuskanavan terveydellä ja ravitsemuksella on merkittävä rooli ternimaidon laatuun. Vuoden 2006 kliininen tutkimus osoitti, että SUCCEED itse asiassa tuki tammojen ternimaidon IgG-tasoja, jos se lisättiin heidän ravinto-ohjelmaan 90 päivän ajan ennen varsoimista. SUCCEED:ia saaneilla varsatammoilla oli 97 % korkeammat ternimaidon IgG-pitoisuudet. (Carter & Pellegrini, julkaisematon.)

Paino ja kehon kunto

Jotkut toimimattoman ruoansulatuksen vaikutuksista hedelmällisyyteen johtuvat niiden vaikutuksista kehon kuntoon ja yleiseen terveyteen. Terve optimaalinen paino on välttämätön kaikille hevosille, ei vain siitostammoille ja oriille.

Hevosen paino on suora heijastus siitä, kuinka hyvin hevonen saa tarvitsemansa energian ruokavaliosta. Huono kehon kunto tasapainoisesta ruokavaliosta huolimatta voi viitata taustalla oleviin ruoansulatusongelmiin, kun taas terve kehon kunto on hyvä ulkoinen merkki suolen terveydestä.

Immuniteetti

Hevosen ruoansulatusjärjestelmä liittyy läheisesti immuunijärjestelmään. Noin 80 % hevosen immuunijärjestelmästä on vuorovaikutuksessa maha-suolikanavan kanssa. (Dicks, 2014) Tämä vuorovaikutus auttaa suojaamaan hevosta haitallisilta mikrobeilta, jotka ovat syystä tai toisesta eksyneet ravintoon. Suoliston toimivalla ja terveellä mikrobiomilla on tärkeä suojaava rooli haitallisten mikrobien suhteen. Hyödyllisten suolistobakteerien häiriöt voivat heikentää tai jopa vaarantaa immuniteettisuojaa. Takasuolen terveyden tukeminen on erittäin tärkeää vahvan immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi.

Aivot ja tietoisuus

Viimeisimmät tutkimukset hevosten suoli-aivo-mikrobiomi -akselista on paljastanut, että suoliston terveys voi vaikuttaa merkittävästi hevosten käyttäytymiseen. Vagushermo yhdistää suoraan aivot ja ruoansulatuskanavan, ja suoliston mikrobihäiriöt voivat laukaista häiritseviä signaaleja hermostossa. (Destrez, 2019) 
Stressihormonit vaikuttavat sekä ruoansulatusjärjestelmään että aivoihin. Siksi suoliston terveyden tukeminen voi auttaa edistämään aivojen tasapainoa kilpahevosilla, jotka ovat alttiita lisääntyneelle stressille.

Kaviot

Vahvat terveen kaviot ja toimiva ruuansulatuskanava ovat hevosen terveydeyden ja suorituskyvyn kannalta erittäin olennaisia. Nämä kehonosat ovat myös syvästi yhteydessä toisiinsa, ja kavioiden laatu voi olla toinen ulkoinen indikaattori hevosen ruoansulatuskanavan terveydestä.

Hevosen kavioiden jatkuva kasvu ja rakenteellinen eheys tarvitsevat välttämättömiä aminohappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ruoansulatuskanavan huonontunut toiminta voi estää näiden ravintoaineiden optimaalisen imeytymisen ja heikentää näin kavioiden laatua. Tasapainoinen mikrobiomi ja terve suolisto ovat välttämätön edellytys vahvoille kavioille. (Burns, 2021)

Energia ja aineenvaihdunta

Jotkut rehut, jotka on suunniteltu tukemaan kilpahevosten energiatasoa, voivat saada aikaiseksi päinvastaisia ​​tuloksia johtuen runsaasti tärkkelystä sisältävien jyvien haitallisista vaikutuksista hevosen suoliston terveyteen. Kilpahevosten ravitsemuksessa tulee asettaa etusijalle terveen ruoansulatusjärjestelmän ylläpitäminen, jotta hevoset voivat imeä tarvitsemansa energian ruokavaliostaan. Hevoset saavat suurimman osan ravinnostaan ​takasuolen mikrobien pilkkomista kuiduista, joten tasapainoinen mikrobiomi on elintärkeä energiatasojen tukemiseksi. (Richardson, 2016)

Muut     

Muita suolistoon liittyviä hevosen terveyden mittareita ovat:

36959444_10155902518879527_3242563307613192192_o

 • Kestävyys
 • Käyttäytyminen
 • Palautuminen
 • Karvapeite
 • Keskittyminen
 • Ruokahalu
 • Liike
 • Ohjastettavuus
 • Yleinen hyvinvointi

Kuinka jatkuva suoliston terveydenhoito tukee koko kehoa

Jatkuvalla suoliston terveydenhoidolla on etuja, jotka ulottuvat ruoansulatuskanavan ulkopuolelle. Ravitsemustuki, joka koskee koko ruoansulatuskanavaa, vaikuttaa myös hevosesi koko kehoon edistämällä optimaalista ravinnon imeytymistä,
suorituskykyä ja käyttäytymistä.

Ruoansulatus vaikuttaa ravitsemukseen

Hevonen tarvitsee tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet, tukemaan jokaisen kehon osan optimaalista toimintaa. Lisäksi terve ruoansulatus edistää hyvää ruokahalua ja rohkaisee hevosia syömään riittävästi heinää ja
rehua ravintotarpeidensa täyttämiseksi.

Ruoansulatuskanavan oikea toiminta on myös kriittistä hevosille, jotta he voivat hyödyntää rehua ja imeä ravinnon tarjoamia ravintoaineita kehonsa hyödynnettäviksi. Hevoset eivät yksinkertaisesti voi hyötyä hyvästä ravinnosta ilman hyvää suoliston terveyttä.

Ruoansulatus vaikuttaa suorituskykyyn

Huonosta suoliston terveydestä johtuvat ravintoaineiden puutteet voivat myös johtaa huonoon suorituskykyyn. Kun hevoset eivät saa energian, nopeuden ja voiman tukemiseen tarvittavia ravintoaineita, eivät ne pysty suoriutumaan omalla tasollaan. Terve ja hyvin ravittu hevonen erottuu edukseen, mutta piilevät ruoansulatushäiriöt voivat viedä hevosen huomion pois suorituksesta. Tasapainoinen suolisto edistää tasapainoista kehoa, optimaalinen suorituskyky on mahdollista vain terveellä suolistolla.

Ruoansulatus vaikuttaa käyttäytymiseen

Huonosta ruuansulatuskanavasta johtuva epämukavuus voi aiheuttaa käyttäytymisongelmia, jotka heikentävät suorituskykyä ja tekevät hevosesta haastavan käsitellä. Yksinkertaisuudessaan, hevonen voi keskittyä siihen, mitä heiltä pyydetään vain, ​​kun ne tuntevat olonsa mukavaksi ja turvalliseksi. Tämän vuoksi suoliston terveyden ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää hevosten toivotun käyttäytymisen ja hyvin voinnin tukemiseksi.

Succeed Equine

Jatkuva ruoansulatustuki SUCCEED Digestive Conditioning -ohjelmalla voi auttaa edistämään hevosten yleistä terveyttä ja suorituskykyä. Succeed täydennysrehu sisältää ainesosia, jotka edistävät hevosen koko ruoansulatuskanavan terveyttä, mikä puolestaan ​​tukee hevosesi koko kehon terveyttä.

 • Kauraöljy: Kauraöljyn polaariset lipidit edistävät ruoansulatuskanavan normaalia toimintaa tukemalla suoliston eheyttä ja ravinteiden imeytymistä.
 • Kaurajauho: Kaurajauho sisältää runsaasti beetaglukaania, joka auttaa hidastamaan rehun liikkumista ruoansulatuskanavan läpi ja hillitsemään sokereiden vapautumista.
 • Hiivatuotteet: Hiivatuotteista saadut mannaanioligosakkaridit ja -nukleotidit edistävät hyödyllisen suoliston mikroflooran kasvua ja estävät patogeenisten bakteerien kasvua.
 • Aminohapot: L-arginiini ja l-treoniini ruokkivat immuunisoluja suolen limakalvolla ja tukevat suolen seinämän uusiutumista.

Kuvien hevonen ennen Succeedia ja reilun 2 kk sen jälkeen, kun Succeed on otettu mukaan ruokavalioon. Hevonen sai ensimmäiset 2 viikkoa Succeed tuubeja kahdesti päivässä ja sen jälkeen yhden tuubin päivittäin. Hevosen taustalla ei ole koskaan ollut puutetta ruuasta, hevonen on ollut hyvä syömäri ja hevosen laihuutta oli tutkittu runsaasti. Ensimmäinen kuva kertoo hyvin havainnollistavasti sen, minkä imeytymishäiriö ja suoliston mikrobien epätasapaino voivat saada aikaan.

Succeed_equine_ennen   Succeed_equine_2kk_jaelkeen


Viitteet

 1. Mantovani, R. et ai. Energia- ja proteiinimäärät ja -tarpeet oriilla pesimäkauden aikana, vertaamalla erilaisia ​​ravitsemusjärjestelmiä . J Anim Sei. 2011.
 2. Dicks, L. et ai. Hevosen maha-suolikanava: Yleiskatsaus mikrobiotaan, taudeista ja hoidosta . Live Sci. 2014.
 3. Destrez, A. et ai. Ruokavalion aiheuttama takasuolen mikrobiotan modulaatio liittyy käyttäytymisreaktioihin hevosen stressaavien tapahtumien aikana . Physiol & Behav. 2019
 4. Burns, T. "Feeding the Foot" ravitsemukselliset vaikutukset hevosen kavioiden terveyteen . Vet Clin Equine Pract. 2021.
 5. Richardson, K. et ai. Fiber for Performance Horses: Arvostelu . J Equine Vet Sei. 2016.
Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Hevosen tuonti Norjasta

Lue koko viesti: Hevosen tuonti Norjasta

Oletko ostamassa hevosta Norjasta?

Kun hevosia ostetaan ulkomailta, mielletään Pohjoismaat turvallisiksi ja helpoiksi hankintamaiksi, mikä oikein onkin. Ruotsista ja Tanskasta hevosen tuonti onnistuu pelkällä traces -dokumentilla, mutta Norjan kanssa tuontiprosessi onkin hieman erilainen. Norja ei kuulu EU maihin ja näin ollen hevonen täytyy tullata Suomeen, aivan samalla lailla kuin ostettaessa tavaraa suoraan esimerkiksi Kiinasta tai Amerikasta. 

Hevosen tuonti Norjasta 

Kaikki alkaa ostajan ja myyjän välisestä kauppalaskusta tai -sopimuksesta, siinä tulee ilmetä ostajan ja myyjän täydelliset tiedot henkilö- tai yritystunnuksineen.

Hevosen osto Norjasta on aivan yhtä helppoa kuin muualtakin maailmasta. Hevosen maahantuontiin EU:n ulkopuolelta Suomeen liittyy kuitenkin toimenpiteitä, jotka täytyy tehdä, jotta hevosen saa kotiin. Normaalin tracesin lisäksi hevoselle täytyy tehdä Norjan rajalla huolintaliikkeessä dokumentti, millä se tuodaan tullaamattomana "tavarana" Suomeen. Tämä dokumentti täytyy päättää tullaukseen määräajassa. Norjasta tuotaville hevosille on tullimaksuihin liittyen olemassa etuuskohteluita riippuen hevoselle valitusta tullinimikkeestä. Tullinimikkeistä ja etuuskohteluista voi lukea lisää tullin Fintaricista. Jotta hevoselle voi saada etuuskohtelun eli vapautuksen tullimaksuista, täytyy hevoselle ostata pyytää oikeat liiteasiakirjat lähtömaasta. Kun tuodaan puhdasrotuisia siitoseläimiksi kelpaavia hevosia, saattaa tulli toisinaan vaatia Hippokselta selvitystä siitä, että kyseinen hevonen kelpaa jalostuskäyttöön Suomessa. 

Tullimaksu on eri asia kuin ALV

Vaikka tullimaksuun voi saada vapautuksen, tulee ostajan kantaa valtiolle arvonlisävero ostoksesta tullauksen yhteydessä. Kun ostaja on yksityishenkilö, maksaa hän aina arvonlsäveron 24%. Kun ostajana on yritys, ilmoittaa se arvonlisäveron osuuden kuukausittaisella ALV ilmoituksellaan. Arvonlisävero määräytyy tullausarvon mukaan. Tullausarvo on hevosen ostohinta + tietyt tuontikustannukset. Esimerkkinä, hevonen maksaa 7000 € ja huomioon otettavat tuontikustannukset ovat 500 € on tullausarvo 7500 €. Tästä lasketaan valtion kirstuun maksettavan veron määrä, mikä on tässä esimerkissä 1800€. Yksityinen ostaja maksaa veron välittömästi tuontitullauksen yhteydessä puhtaalla rahalla ja verovähennyksiin oikeutettu yritys ostajana ilmoittaa summan veroilmoituksellaan tuontina yhteisön ulkopuolelta.

Tuontiasiakirjojen laatiminen 

Tuontiasiakirja tulee ostaa huolintaliikkeltä Norjan rajalta. Huolintaliike tekee T1 passitusasiakirjan hevoselle, mikä kuljetetaan sähköisessä tullivalvonnassa lähtötullista Norjasta määrätulliin Suomeen, missä se tullataan. Tätä kuljetusta varten tulee olla tullivakuusluotto, joka kattaa mahdolliset tullit ja verot siihen saakka kunnes niistä vastuu siirtyy ostajalle tullauksen yhteydessä. Huolintaliike tekee tuontia varten tarvittavan asiakirjan vain, jos on tiedossa luotettava taho määrämaassa, joka varmasti huolehtii hevosen tullauksesta määräajan puitteissa ja päättää T1 passituksen. Kun T1 passitukselle avataan Suomessa tullausilmoitus, siirtyvät maksut tullivakuusluotolta tuojan vastuulle. Kuljetusliikkeeltä vaaditaan myös tietyjä asioita, jotta se voi kuljettaa hevosen tullaamattomana rajojen yli.

Me tullaamme puolestasi     Ravihevosen_osto_norjasta

Meillä on vuosien kokemus hevosten tuonnista Norjasta. Yhteistyökumppaninamme Norjan rajalla toimii huolintaliike, joka tuntee hevosten kuljetusasiakirjat ja osaa auttaa kinkkisissäkin tapauksissa. Meillä on luottosuhde huolintaliikkeen kanssa ja he avaavat vienti-/tuontiasiakirjoja asiakkaillemme, kun vahvistamme, että tullaus tapahtuu meidän kautta. 

Hevoskaupan konsultointi

Meillä on myös pitkä kokemus kokonaisvaltaisen hevoskaupan avustamisessa. Autamme asiakastamme ostossa, eläinlääkärintarkastusten valinnoissa, tracesissa, asiakirjoissa, kuljetuksissa ja hevosen rekisteröinnistä Suomeen. Hevoskaupan konsultointi kauttamme on kuin hevosen oston "avaimet käteen" -paketti, missä raha kulkee suoraan ostajan ja myyjän välillä. Meillä on yhteydet rajamuodollisuuksien lisäksi hevosia kuljettaviin yhtiöihin niin Norjassa kuin muuallakin Pohjoismaissa. Kun hevonen saapuu, me hoidamme tullauksen sähköisesti. Näin hevonen pääsee matkustamaan suoraan myyjältä omaan uuteen kotitalliin odottelemaan tunnistusta.
Yhteystietomme löytyvät täältä 

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Miten parantaa kilpahevosen veriarvoja?

Lue koko viesti: Miten parantaa kilpahevosen veriarvoja?

Kilpahevosesta on hyvä ottaa säännöllinen verinäyte

Verikoe on nopea tutkimusmuoto, jonka avulla voi helposti seurata kilpahevosen terveydentilaa tai etsiä syitä mahdolliseen alisuorittamiseen tai huonoon palautumiseen. Verinäytteillä voidaan tarkastella erilaisia asioita sen mukaan miten laajasti näytettä halutaan tutkia. Toisinaan näytteenotto kilpahevoselta "vain varmuudenvuoksi" ei ole ollenkaan pahitteeksi. Hevosen veriarvojen tulkinta vaatii kuitenkin paneutumista aiheeseen. 

Muutama sananen verestä

Veri on nestemäinen kudos. Veren pääasiallinen tehtävä on ylläpitää elimistön sisäistä tasapainotilaa eli homeostaasia. Veri kuljettaa happea, sekä ravinto- ja rakennusaineita soluille, ja vie niistä pois hiilidioksidia sekä solujen aineenvaihduntatuotteita. Myös elintoimintoja säätelevät viestiaineet eli hormonit kulkevat veressä. Lisäksi veri siirtää lämpöä kehon eri osiin ja osallistuu näin ollen myös elimistön lämmönsäätelyyn. Veri koostuu punasoluista, verihiutaleista eli trombosyyteista, verinesteestä eli plasmasta sekä valkosoluista. Noin puolet verestä on punasoluja ja puolet kellertävää plasmaa, verihiutaleita ja valkosoluja on vähemmän. Plasma koostuu pääasiassa vedestä ja siihen liuenneista aineista.
Hevosen_veriarvot
 
Verisoluja on kolmenlaisia:

Punasolut eli erytrosyytit vastaavat hapen, ravintoaineiden ja hiilidioksidin kuljetuksesta. Hematokriitti (Hkr) kertoo punasolujen prosenttiosuuden veressä. Hemoglobiini (Hb) tarkoittaa verenpunaa, joka on punasolujen hapensitojaproteiini. Veren hemoglobiinipitoisuus (g/l) kuvaa suoraan veren hapenkuljetuskapasiteettia. Punasolun suuri koko kertoo usein anemiasta, joka todennäköisesti johtuu verenhukasta, B6:n, B12:sta, foolihapon tai niasiinin puutteesta tai siitä ettei hevosen elimistö pysty valmistamaan näitä vitamiineja. Jos punasolun koko on pieni, johtuu anemia yleensä raudan tai kuparin puutteesta. Lukema kertoo myös luuytimen toiminnan tehokkuudesta ja sen kyvystä muodostaa punasoluja. Lukemat voivat vaihdella 43–55 fl välillä. Paras ja optimaalinen lukema kilpailevalle hevoselle on 48-50. Lukema 45 fl kertoo siitä, että hevonen alkaa menettää kuntoaan.

Valkosolut eli leukosyytit taistelevat taudinaiheuttajia vastaan ja ovat tärkeä osa elimistön puollustusjärjestelmää. Leukosyyttejä on useampaa eri tyyppiä ja niiden erittelylaskentaa, ”diffiä”, käytetään apuna sairauksien diagnosoinnissa. Diffi kertoo eri valkosolutyyppien suhteellisen määrän. Optimaalinen diffisuhde on neutrofiilit + eosinofiilit + basofiilit = 60% ja lymfosyytit + monosyytit = 40%. Erittelylaskenta voi antaa lisätietoa taudin syistä, mutta yksilökohtainen vaihtelu mm. hevosen kunnon mukaan voi hankaloittaa tulkintaa. Bakteeritulehdus nostaa usein valkosolujen määrää. Virustartunnoissa valkosoluarvo saattaa kuitenkin olla jopa normaalia alhaisempi. Neutrofiilit ovat puollustusjärjestelmän nopeimmin reagoivia soluja (alle 4h ärsykkeeseen). Neutrofiilien määrä lisääntyy akuutissa stressissä, tulehduksissa ja kudosvaurioissa. Eosinofiilien määrä taas lisääntyy usein allergisen reaktion, loistartunnan yhteydessä tai ärtyneen suoliston syndroomassa. Basofiilit erittävät allergisissa reaktioissa mm. histamiinia ja hepariinia. Monosyytit ovat ns. ”siivoajasoluja”, jotka hävittävät vahingoittuneen kudoksen sairauden tai infektion jälkeen. Ne ovat merkki paranemisesta ja niitä näkee erityisesti kroonisissa vuodoissa ja suolistohaavojen yhteydessä. 

Neutrofiilien ja lymfosyyttien suhdetta on käytetty jo vuosia hevosen terveydentilan seurantaan. Normaalisti neutrofiilien ja lymfosyyttien suhde on 60:40. Jos suhdeluku on vastakkainen (40:60) on kyseessä jonkinlainen akuutti stressi tai sairaustila, jonka yleensä aiheuttaa virus, kiputila, lihasongelma (tying up) tai matkustaminen. Jos suhdeluku muuttuu 70:30 tai 80:20 on se merkki kroonisesta stressistä, joka vaikuttaa suorituskykyyn. Yleisesti ottaen, jos suhdeluku on suurempi kuin 3:1 (75:25) hevonen ei voi hyvin, eikä yleensä parane ilman kilpailutaukoa, lepoa ja hoitoa. Sitkeä krooninen stressitila aiheuttaa sen, että lymfosyytit eivät uudistu hoidon myötä ja hevonen ei saavuta kykyjään vastaavaa tasoa. (Mc Gregor Veterinary Clinic, 2010.)

Verihiutaleilla eli trombosyyteillä on elintärkeä rooli veren hyytymisessä.

Hemoglobiini- ja hematokriittimittauksilla voidaan selvittää hevosen suorituskykyä ja veren hapenkuljetuskapasiteettia. Näyte on rasitusverinäyte, koska hevonen pystyy varastoimaan lähes puolet punasoluistaan pernaan, mistä ne vapautuvat verenkiertoon fyysisen rasituksen aikana. Rasitusverinäytte, juoksumatto- tai ratatesti otetaan välittömästi kuormituksen jälkeen ja ennen jälkiverryttelyä. Hevosen terveydentilan selvittämiseksi otettu verinäyte otetaan yleensä levossa. Levossa otetun verinäytteen hemoglobiinipitoisuus ei kerro hevosen suorituksen aikaisesta hemoglobiinipitoisuudesta juurikaan.

Hevosen tulehdusarvoja mitataan yleisimmin fibrinogeenillä ja Seerumin amyloidi-A:lla (SAA). Fibrinogeenin määrä kohoaa yleensä erityisesti bakteeritulehduksissa ja kudosvaurioissa. Fibrinogeeni nousee nopeasti tulehduksen alkamisesta ja vastaavasti laskee nopeasti tulehduksen parannuttua. Fibrinogeenin seuranta on tärkeä bakteeritulehduksen hoidon aikana. Seerumin amyloidi-A (SAA) joka reagoi nopeasti tulehduksiin ja kudosvaurioihin. Kudosvaurion seurauksena sen pitoisuus nousee nopeasti ja voimakkaasti. Se alkaa nousta jo 2-4 tunnin kuluttua vauriosta ja saavuttaa huippunsa 1-2 vuorokaudessa. Vaurion tai tulehduksen mentyä ohi, laskee seerumin amyloidi A pitoisuus jo vuorokauden kuluessa. Bakteeri-infektioiden on todettu aiheuttavan voimakkaan seerumin SAA– nousun, virusinfektioissa nousu on vain vähäistä tai kohtalaista. SAA-mittaukset ovat erittäin käyttökelpoisia ennaltaehkäisevässä työssä valmennusta ajatellen. Saatuaan tiedon piilevästä tulehduksesta valmentaja voi säätää valmennuksen tason hevoselle sopivaksi ja olla ylirasittamatta sitä. SAA-mittauksen ja fibrinogeenin yhteismäärityksellä saadaan kuva siitä onko hevosella akuutti tulehdustila (korkea SAA, matala fibrinogeeni), onko tulehdus jo paranemassa (matala SAA, korkea fibrinogeeni) vai onko tulehdus piilevä. (VetLab 2008). 

Lihasarvojen seuranta

Hevosen lihasarvoja seurataan, jos sillä epäillään lihasvauriota, lannehalvausta tai sillä on ongelmia palautumisessa. Lihasvaurioille altistavia tekijöitä ovat matala seleeni- ja E-vitamiinitaso tai elektrolyyttihäiriöt. Lihasvaurioiden yhteydessä kreatiinikinaasi (CK) kohoaa ja myös laskee nopeasti, jolloin se ei sovi vanhojen vaurioiden tutkimiseen. Aspartaattiaminotransferaasi (ASAT) taas kohoaa hitaasti usean päivän aikana ja laskee myös hitaasti. Kovatehoinen valmennus nostaa lihasarvoja, joten hyvin valmennetulla hevosella myös lihasarvot on usein hieman koholla ja tilanne on silti aivan normaali. Vähäoireinen lihasongelmainen hevonen voidaan testata myös liikuntatestillä (juoksumatolla), jonka jälkeen tarkistetaan mahdollinen CK:n nousu. Rasvaruokinta vähentää lihasongelmia hevosilla tutkitusti. Rehun korkea rasvapitoisuus ja matala tärkkelys sekä E-vitamiini-seleenilisä voivat ehkäistä lihasoireita hevosilla, jotka ovat alttiita lihasongelmille. 

Rauta-arvot

Kun hevonen kärsii matalasta hemoglobiinista tai heikoista rauta-arvoista, on usein ensimmäinen ajatus tarjota hevoselle voimakasta rautalisää eli ylimääräistä rautaa. Raudan imeytyminen onkin sitten ihan toinen juttu. Hevonen saa heinästä ja perusrehusta normaalisti jo riittävästi rautaa ja usein  liiallisen raudan syöttäminen saa aikaiseksi vatsavaivoja ja ripulia. Liiallinen rauta ei myöskään poistu hevosen elimistöstä tehokkaasti, vaan se varastoituu elimistöön rasittaen muun muassa maksaa. Raudalla ei ole myöskään suoraa vaikutusta hemoglobiiniin eikä punasolujen määrän. Raudalla on kuitenkin merkitystä. Todellisuudessa happi ei sitoudu suoraan punasoluun - se sitoutuu hemoglobiinin rautaan punasolussa. Siksi hevonen tarvitsee useita ravintoaineiden lähteitä toimivien punasolujen tuottamiseksi. Oikeaoppinen raudan imeytyminen takaa, että punasolut kantavat happea asianmukaisesti ympäri kehoa. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että raudan puute heikentää hapenkuljetusta ja urheilullista suorituskykyä. Itse asiassa rauta ei ole ainesosa, joka on vain optimaalinen kestävyyden parantamiseksi – vaan se on kestävyyden kannalta välttämätön.

Verikokeen seerumin rauta-arvo kertoo kuitenkin vain sillä hetkellä tiettyyn raudankuljettajaproteiiniin kiinnittyneenä olevan raudan määrän eikä siis kerro elimistön rautavarastojen kokoa. Seerumin rautapitoisuus laskee akuuteissa virustulehduksissa ja se sopii hyvin niiden diagnosointiin.  Yleisin syy rautatason laskuun on akuutti virusinfektio. Rautataso laskee kroonisten sairauksien ja tulehdusten yhteydesssä. Mikäli punasolun keskitilavuus on suuri, mutta hemoglobiini alhainen voi raudan sitomiskyky testi olla hyvä lisä verikokeelle (seerumin rautatesti TIBC)

Täydennysrehu kilpahevosille 

"Biolääketieteen insinöörimme kehittivät huipputeknisessä laboratoriossa ensimmäisen täysin luonnollisen EPO-boosterin ihmisurheilijoille, jonka todettiin toimivan poikkeuksellisen hyvin. Näiden tulosten perusteella hevosalan ammattilaiset olivat yhteydessä meihin ja kysyivät voisiko tästä luonnollisesta tuotteesta olla hyötyä myös kilpahevosille. Tiedemiehemme alkoivat tutkimaan asiaa syvemmin löytääkseen hevosille sopivan patentin. Yllättäen versio hevosille löytyi samasta yrttilajikkeesta kuin ihmisten tuotteenkin takana. Se ei kuitenkaan ole jotain, mitä voi ostaa luontaistuotekaupasta.Tiimimme on kehittänyt voimakkaan ravintolisän, joka koostuu kokonaan yrteistä ja vitamiineista – se perustuu Echinacean (punahatut) tietyn kannan erityiseen uutteeseen vahvistettuna oikein valituilla tehosteaineilla. EPO Equine® koostuu tusinasta erilaisia yrttejä, antioksidantteja ja tulehdusta vähentäviä ravintoaineita, jotka yhdessä kiihdyttävät punasolujen tuotantoa." BRL-Equine

Aivan kuten ihmisillä, hevosten lihakset tarvitsevat happea verestä polttoaineekseen. Punasolut toimivat veren happipitoisina soluina. Korkeampi punasolujen määrä = enemmän happea veressä = enemmän lihasenergiaa. Kohonnut lihasenergia auttaa hevosta suoriutumaan kovempaa, nopeammin ja pidempään. Tässä hevosen luonnollinen EPO-tuotanto tulee mukaan kuvioihin. Hormoni erytropoietiini (EPO) rakentuu munuaisissa ja stimuloimalla luontaista EPO hormonin tuotantoa, saadaan uusia punasoluja syntymään luuytimessä.

epo_pullot

Kliininen tutkimus

EPO-Equine® täydennysrehua tukee kliininen tutkimus Equine Vet J. 2002 May;34(3):222-7. Immunological and haematinic consequences of feeding a standardised Echinacea (Echinacea angustifolia) extract to healthy horses. O’Neill W, McKee S, Clarke AF. Patentoidussa Endurance Complex™ -seoksessa olevia aktiivisia yhdisteitä on siteerattu yli 5 000 tieteellisessä tutkimuksessa muille lajeille. 

Tutkimus julkaistiin eläinlääketieteellisessä lehdessä Amerikassa.

Tutkimuksen aihe: Todeta voivatko aktiiviset ainesosat stimuloida immuunijärjestelmää ja parantaa hevosen suorituskykyä.
Aika: 42 päivää.
Periaate: Toista hevosryhmää lisäravittiin Echinacean (punahatut) 
tietyn kannan erityisellä uutteella ja toinen vastaavanlainen ryhmä sai lumevalmistetta. Ryhmien vastaukset rekisteröitiin.

Tulokset mitattu verikokein ja valmentajien havainnoin:

 • Perifeeristen punasolujen koko ja pitoisuus lisääntyivät sekä hemoglobiinin ja pakattujen soluarvojen pitoisuus parani
 • ​Stimuloi tehokkaasti hevosen immuunijärjestelmää
 • Paransi veren laatua lisäämällä hemoglobiinipitoisuuksia ja punasolujen määrää ja lisäksi se vaikutti positiivisesti hapen kulkeutumiseen soluissa
 • Korotti liikuntafysiologiaa ja suorituskykyä

Echinacea angustifolia (Kaitapäivänhattu) on yrtti, joka stimuloi hevosen immuunijärjestelmää ja saa hevosen munuaiset tuottamaan enemmän EPO:a. Pitkällä aikavälillä tämä johtaa suurempaan määrään punasoluja ja suorituskyvyn huippuun. Punasolut tuottavat happea lihaskudokseen, ja mitä enemmän happea on, sitä kovemmin lihas voi toimia. Hevostutkimukset ovat osoittaneet, että Echinacea ei vain stimuloi immuunijärjestelmää vaan se on myös veren rakennustyökalu. Terveillä hevosilla, jotka saivat yrttiä, oli korkeammat punasolu-, hemoglobiini- ja valkosoluarvot verikokein mitattuna. 

Päivittäinen annos EPO-Equine® täydennysrehua tarjoaa hevoselle Echinacea Augustifolia -uutteesta valmistettua lisää siinä määrin, että sen on osoitettu lisäävän merkittävästi punasolujen tuotantoa hevosilla. 

Punasolut

Hormoni erytropoietiini (EPO) rakentuu munuaisissa ja lisää punasolujen tuotantoa luuytimessä. Punasolut kuljettavat happea lihaskudokseen, ja mitä enemmän happea lihaskudoksissa on, sitä kovemmin lihas voi toimia. 

Seuraavassa kerrotaan, miten tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet voivat vahvistaa punasolujen tuotantoa:

B6-vitamiini (pyridoksaalifosfaatti): Punasolu on hyödytön ilman hemoglobiinia. Tämä johtuu siitä, että hemoglobiini on se osa punasolua, johon happi kiinnittyy. Journal of Biological Chemistry:n julkaisemassa tutkimuksessa havaittiin, että B6-vitamiini on oleellinen, jotta hemoglobiini muodostuu. Toisin sanoen, jos hevonen ei saa tarpeeksi B6-vitamiinia, punasolut eivät pysty kuljettamaan tarpeeksi hevosen tarvitsemaa happea.
B12-vitamiini (kobalamiini) ja foolihappo: Jos hevosella on puutetta, joko B12-vitamiinista tai foolihaposta, niin joka 5:s uusi punasolu "syntyy" vajaa toimintaisena. Tämä voi itse asiassa aiheuttaa huonomman hapenkulkeutumisen lihaksiin kuin normaalisti. Jotta hevosen punasoluista tulee ahkerampia hapenkuljettajia, täytyy hevosen saada lisäannoksina sekä B12-vitamiinia että foolihappoa.
B3-vitamiini(niasiiniamidi): Tässä on toinen vitamiini, jota hevonen tarvitsee muodostaakseen uusia, terveitä punasoluja. B3-vitamiinin päivittäinen annos auttaa hevosta tuottamaan uusia punasoluja entistä nopeammin.
Boori: Boorilla ei ehkä saada paljoa aikaiseksi, mutta se on punasolujen synnyssä tarpeellinen mineraali. Sen hyödylliset vaikutukset johtuvat siitä, että boori voi luonnollisesti auttaa hevosen kehoa tekemään enemmän punasoluja.
Inositoli: Hevosen keho voi tuottaa enemmän punasoluja, mutta se ei tarkoita sitä, että punasolut kestäisivät. Itse asiassa punasolujen elinikä on vain noin 90 päivää. Inositoli auttaa luomaan voimakkaampia punasoluja, jolloin ne toimivat pidempään.

Rauta

epo_kukat

EPO-Equine tarjoaa ripauksen hyvin imeytyvää rautaa yrttien muodossa

Voikukat ja Poimuhierakka: tarjoavat hevoselle enemmän imeytyvää rautaa. Nämä kaksi rautapitoista luonnon omaa kasvia ovat tärkeitä hevoselle ja varmistavat, että hevosen keho saa tarpeeksi rautaa uusille punasoluilleen.
C-vitamiini (askorpiinihappo), B3-vitamiini (niasiiniamidi) ja nikkeli: Hevosen kehoon imeytyy vain noin 10% raudasta, jonka se syö, ellei se saa C-vitamiinia, B3-vitamiinia ja nikkeliä. Nämä kolme ravintoainesta auttavat hevosen kehoa imeyttämään enemmän rautaa, kun se kuluttaa

Tulehdusta ehkäisevät seokset

Erittäin vaativan harjoittelu- tai kilpakauden jälkeen hevosen lihakset ovat kuluneet ja mahdollisesti repeytyneet, niiden energiavarat ovat tyhjentyneet ja liitokset ovat turvoksissa stressistä ja rasituksesta. Hevosen keholla on vain yksi tapa käsitellä kaikkea tätä: tulehdustila. Vaikka tulehdus on elintärkeää pieninä annoksissa, epäselvät tulehdukset aiheuttavat todellisen haasteen palautumiselle. Jos treenillä ei ole toivottua vaikutusta hevoseen tai hevosen kuntoon saattaminen on kestänyt ikuisuudelta tuntuvan ajan, on todennäköistä, että juuri  liiallinen tulehdus on syy tähän. Liiallinen ja jatkuva tulehdustila tekee hevosen kehosta alttiimman hapettumiselle, mikä on haitallinen prosessi, joka näyttää tavoittavan myös uuden lihaskasvun ja sopeutuu treeniin. Tulehdus ja hapettuminen voivat estää uusien punasolujen kehittymisen aiheuttaen noidankehän, joka hidastaa hevosen kilpailukuntoon saattamista.

Onneksi on olemassa kourallinen ravintoaineita, jotka pystyvät torjumaan liikuntaan perustuvia tulehdustiloja ja hapettumista

Alfalipoiinihappo: taistelee sekä tulehdusta että hapettumista vastaan.
Luteiini: Luteiini on yksi tehokkaimmista antioksidanteista. Luteiini voi tehokkaasti torjua hapettumista ja tulehdusta kaikkialla hevosen kehossa.
Lykopeeni: Kuten Luteiinia, Lykopeeniä on tutkittu intensiivisesti. Lykopeeniä löytyy tomaateista ja se taistelee hapettumista vastaan lukemattomin eri tavoin. Tämä tekee siitä hyödyllisen antioksidantin urheiluhevosille.
Koliini: Koliini on hämmästyttävä antioksidantti. Ei vain siksi, että se taistelee hapettumisen vaurioita vastaan vaan Lissabonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan se todella parantaa verenkiertoa ja typpioksidin tuotantoa. Typpioksidi on yksi tärkeimmistä kemikaaleista lihasten supistumisen parantamiseksi ja veren virtauksen lisäämiseksi lihaksiin.
PABA (para-aminobentsoehappo): PABA on B-ryhmän vitamiineihin kuuluva foolihapon osa ja sen tavaramerkki on antioksidanttiset ominaisuudet, joiden ansiosta se pystyy tekemään verisuonista juoksevammat - auttaa verta (ja happea) matkustamaan väsyneisiin lihaksiin.

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Vapaita radikaaleja vastaan HCK plussalla

Lue koko viesti: Vapaita radikaaleja vastaan HCK plussalla

Italialaisen Equality Horsen HCK+ täydennysrehu kerää positiivista palautetta

HCK plus on kehitetty urheiluhevoselle, mutta sopii käytettäväksi kaikilla muillakin hevosilla, jotka voisivat hyötyä sen tarjoamista ravintoaineista. HCK plus on C-vitamiinin, K-vitamiinin ja hesperidiinin yhdistelmä, joka on rikastettu Salaiolibaanilla (boswellia serrata), hydrolysoidulla lignoselluloosalla ja mustikkauutteella. Nämä yhdessä auttavat neutraloimaan vapaiden radikaalien vaikutuksia.

Vapaat radikaalit ovat kehon kemiaa

Vapaita radikaaleja syntyy solujen aineenvaihdunnassa sekä hallitusti että hallitsemattomasti. Vapaat radikaalit ovat niin sanotusti epävakaita molekyylejä, joita muodostuu elimistössä hapettavien ja myrkyllisten tekijöiden vaikutuksesta, mutta myös normaalin aineenvaihdunnan sivutuotteena. Vapaiden radikaalien uloimmalla elektronikehällä on pariton elektroni. Kemian lainalaisuuksien mukaisesti ne reagoivat ympäristössään olevan orgaanisen rakenteen kanssa joko ottaen elektronin tai luovuttaen sen samalla vaurioittaen kohdemolekyyliä. Antioksidantit ovat vuorostaan aineita, joilla on kyky estää vapaiden radikaalien hapettavia vaikutuksia. Normaalitilassa vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välillä vallitsee tasapaino. Vapaiden radikaalien haitallisuus perustuu tämän tasapainon häiriintymiseen, jota kutsutaan hapetusstressiksi. Kun hevosen kehossa on enemmän vapaita radikaaleja kuin antioksidantteja, pääsevät radikaalit hapettamaan eli vaurioittamaan soluja, mikä voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin. 

Urheiluhevonen tarvitsee monipuolista ja hyvälaatuista ravintoa, sillä kovassa treenissä, myös elimistö on kovilla. Antioksidanttien riittävä saanti auttaa kehoa jaksamaan ja lyhentää palautumisaikaa.

HCK plus on tarkoitettu täydennysrehuksi hevosille, jotka tekevät säännöllisesti lyhytaikaisia, mutta erittäin voimakkaita ja nopeatempoisia fyysisiä suoritteita, kuten ravi- ja laukkahevoset sekä maastoesteillä kilpailevat hevoset. Nopeatempoisten lajien roduilla saattaa esiintyä synnynnäistä hengitysteiden hiussuonten heikkoutta, mitä pidetään yhtenä mahdollisista syistä keuhkorasitukseen liittyvään verenvuotoon (EIPH). Kansankielellä yleisimmin puhutaan "loppusuoran" tahmeudesta.

HCK plus sisältää tarkoin valittuja ainesosia. K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka neutralisoi vapaita radikaaleja ja auttaa vähentämään uupumusta sekä tukee vastustuskykyä, sillä saattaa olla myös keuhkoputkien yliherkkyyttä lievittävä vaikutus. Hesperidiini on flavonoidiglykosidi, jota on paljon sitrushedelmissä ja sillä on merkitystä C-vitamiinin imeytymiseen. Lisäksi hesperidiinillä on tulehdusta vähentävä vaikutus. Yhdessä C-vitamiinin, K-vitamiinin ja hesperidiinin tunnettu vaikutus on hiussuonten seinämien vahvistaminen. Kalsium on välttämätön hivenaine, jota tarvitaan muun muassa terveiden luiden ja hampaiden ylläpitämiseen, edistää lihasten toimintaa ja hermovälitystä, mutta kalsium osallistuu ennen kaikkea solujen jakautumis- ja erikoistumisprosessiin. Sinkki on toinen välttämätön hivenravinne, joka auttaa ylläpitämään oikeanlaista hiilihydraattien ja makroravinteiden aineenvaihduntaa sekä ylläpitämään oikeaa kehon happo-emästasapainoa. HCK plus tarjoilee myös mustikan ja Boswelia Serratan hyviä ominaisuuksia.

Asiakaspalautteet kertovat HCK plus täydennysrehusta hyvää

"Ollaan syötetty tätä nyt useampi kuukausi kahdelle tallin ravurille. Molemmilla loppusuoran haasteita. Toinen on virkistynyt selvästi. Toisella käytössä myös Lasiresp ja suorittaa hyvin."

"Tilattiin HCK:ta kokeeksi, koska meillä on ollut epäillys eiphistä ja hevosen veriarvoissa on koko ajan ollut toivomisen varaa. Kuukauden jälkeen oli verikokeiden kontrolli ja arvot olivat, positiiviseksi yllätykseksi, kohentuneet kauttaaltaan. Hevonen on myös hyvin piristynyt. Jatketaan tämän tuotteen syöttöä nyt pidempään."

"Vanhempi kylmäverinen on saanut ihan uutta puhtia. Mitään muuta ei ole muutettu rutiineissa. Lisättiin vain HCK ruokintaan".  

 

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

SUCCEED mukana suositussa Yellowstone sarjassa

Lue koko viesti: SUCCEED mukana suositussa Yellowstone sarjassa
Yellowstone-sarjan käsikirjoittaja, ohjaaja ja vastaava tuottaja, Taylor Sheridan, käyttää SUCCEED:ia henkilökohtaisille hevosilleen, ja kaikille TV-sarjassa mukana oleville hevosille.

SUCCEED® Digestive Conditioning Program® esiteltiin huippu suositun Yellowstone -televisiosarjan jaksossa. Yellowstonen pääosissa on Kevin Costner, ja sen on luonut Taylor Sheridan. SUCCEED® oli esillä jaksossa 8. 

Sheridan esitteli SUCCEED:in Yellowstonessa sen jälkeen, kun hän itse alkoi käyttämään tuotetta omilla hevosillaan. Sheridan toimii sarjan käsikirjoittajana, ohjaajana ja vastaavana tuottajana. "Käytän SUCCEED:ia kaikille omille hevosilleni, ja käytämme sitä myös jokaiselle Yellowstonessa esiintyvälle hevoselle ", Sheridan sanoi äskettäin. ”SUCCEED on parantanut laumani laatua huomattavasti. Parempi kehon koostumus, kiiltävämpi karva ja terveempi yleiskunto. En tunne sen takana olevaa tiedettä, mutta tiedän, että se toimii."

Jakson aikana näyttelijä Forrie J. Smithin esittämä hahmo Lloyd Pierce syöttää hevoselle suoraan suuhun SUCCEED tuubin. Näyttelijä Jefferson Whiten näyttelemä Jimmy Hurdstrom kysyy: "Eikö hän pane pahakseen?" "Ei helkkarissa, hän rakastaa sitä!", Pierce vastaa. "Se on kuin karkkia hänelle. Auttaa heidän vatsaansa…”

Vuonna 2018 ensi-iltansa saanut Yellowstone seuraa kuvitteellista Duttonin perhettä, jota johtaa Kevin Costnerin hahmo John Dutton. Sarja sijoittuu Duttonien suurelle karjatilalle Yellowstoneen. Hevoset ovat näkyvästi esillä jaksoissa useissa eri hevosurheilulajeissa, kuten rodeossa ja tynnyrikilpailuissa.

"On jännittävää saada brändiämme esille huippu suositussa televisio-ohjelmassa, ja Yellowstone on yksi parhaista", sanoi Patrick Warczak, Freedom Health -yrityksestä, joka on Succeedin takana. ”Olemme erityisen iloisia, että se tapahtui, koska SUCCEED on hyvä tuote ja se on auttanut Taylor Sheridanin hevosia tosielämässä. Länsirannikon aluepäällikkömme Paula Dorsey saa suuren osan kunniasta suhteiden kehittämisestä Tayloriin ja hänen hevosiinsa."

SUCCEED® Digestive Conditioning Program® on päivittäin käytettävä täydennysrehuohjelma, joka on suunniteltu tukemaan hevosen koko ruuansulatusjärjestelmän terveyttä ja toimintaa. Tuotetta on saatavana sekä oraalitahnana että rakeisena päällirehuna hevosalan parhailta jälleenmyyjiltä sekä ​​eläinlääkäreiltä ympäri maailman. SUCCEED:in tuottaa Freedom Health LLC, Aurora, Ohio. Yritys keskittyy löytämään, kehittämään ja toimittamaan ylivoimaisia, innovatiivisia tuotteita, jotka käsittelevät todellisia ja merkittäviä terveyteen liittyviä haasteia hevosilla. 

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Hevosten hammassairaudet

Lue koko viesti: Hevosten hammassairaudet

Hevosten hammassairaudet

Hevosten hammassairairauksista karies, eriasteiset ientulehdukset ja diasteemat tuntuvat yleistyvän. Etenkin perifeerisen karieksen esiintyminen on kasvanut räjähdysmäisesti. Syitä on tutkittu vielä kohtuullisen vähän, mutta mahdollisisa syitä ovat teollisten rehujen laaja kirjo, heinän väärä pH (muovitettu heinä) ja liiallinen sokeri, perinnöllisyys ja muut hammassairaudet kuten diastemat. Hevosten hammashoito on kehittynyt hurjasti ja hevosten suuhun ja hampaisiin erikoistuneiden eläinlääkäreiden osaaminen on ottanut valtavia kehitysaskeleleita viime vuosina uusine hoitomuotoineen. 

Hevosten hammaskalustoon on hyvä kiinnittää huomiota

Hevosen_diasteema

Yleisimpiä oireita hammasvaivoihin liittyen ovat kuolaaminen, rehujen tiputtelu tai mutustelu, heinäpallojen jauhaminen ja tiputtelu, hidas/huono syöminen/syömättömyys, huono juominen, epä normaali päänasento syödessä, toispuoleinen pureskelu, päänviskominen ja suun aukominen kesken syömisen, heinän uittaminen juoma-astiaan, pään arkuus, pään heiluttelu työskennellessä ja/tai vapaalla, poskien ja leukanivelen kipeytyminen, turvotus leukojen tai pään alueella, epänormaali tai paha haju, ratsastaessa/ajettaessa puree kuolainta tai on voimakkaasti toisella ohjalla, yleinen ärtyneisyys ja kipukäyttäytyminen. Suun tutkiminen nykyaikaisessa hammashoidossa on ensiarvoisen tärkeää, sillä saaliseläimenä hevonen peittää hammaskipunsa taitavasti. 

Yleisimmät hammassairaudet, mitkä johtuvat pH:n laskusta ja bakteereiden lisääntymisestä suussa 

Eriasteiset ientulehdukset ja diasteemat, mitkä etenevät hoitamattomina hampaan kiinnityskudostulehdukseksi (periodontiitti) ja, joka voi johtaa hampaan irtoamiseen. Tämä on tiettävästi kaikista kivuliain hevosen suussa olevista sairauksista. Infundibulaarikaries hampaan purupinnoilla ja Perifeerinenkaries hampaan reunojen pinnoilla. Limakalvojen haavaumat. EORTH yleensä iäkkäämpien hevosten etenevä hammassairaus mikä luokitellaan etuhampaiden kiinnityskudossairaudeksi.

Kun hevosen hammassairaus osuu omalle kohdalle

Meillä on omakohtaisia kokemuksia kahden tuontihevosen kohdalla perifeerisestä karieksesta ja diasteemoista. Aluksi käytiin alan huippu osaavilla eläinlääkäreillä 2-3 kertaa lyhyen ajan sisällä, kaivettiin, virutettiin, avarrettiin ja paikattiin. Kotihoitona jatkuvaa pitkäkestoista huuhtelua. Hampaiden ympärillä olevat vaivat ovat erittäin kivuliaita hevosella, ja se joka niitä on joutunut kotihoitona hoitamaan, tietää tämän varmasti. Kahlasimme kaikista paikoista tuotetta, joka voisi helpottaa tulehtuneita ikeniä ja nopeuttaisi hoitoaikaa. Tuotevalikoimamme täydentyi pian uudella täydennysrehulla. 

Helpotusta kipuun

Hevosen_diasteeman_paikkaus

Hyvä hevoshammaslääkäri tekee äärimmäisen tärkeän pohjatyön paranemisen edistämiseksi. Kun suussa on akuuttia vaivaa, on säännöllinen tarkastus hyvin tärkeää, jotta tiedetään mihin suuntaan ollaan menossa. Eläinlääkärillä käynti ei  valitettavasti yksin riitä, vaan kovin työ ja huolehtiminen jatkuu päivittäin kotona. Rehun on oltava mahdollisimman vähäsokerista ja pureskelua vaativaa, jotta sylkeä erittyy mahdollisimman hyvin. Suuta on huuhdeltava säännöllisesti, jotta hampaiden väleihin ei pääsisi pakkautumaan rehua. Lähes poikkeuksetta hammasvaivat vaikuttavat vatsaankin ja siitäkin tulisi huolehtia. Meillä toisella diasteemavaivaisella oli suussa ikävä tilanne ensitarkastuksessa. Diasteemojen ympärillä olevat kudokset olivat niin tulehtuneet kolmen hampaan kohdalla, että hampaat heiluivat. Hevonen oli laiha ja sillä oli selkeästi vatsavaivoja ja särkyä päänalueella.

Täydensimme ruokintaa välittömästi Succeedilla ja Equidentillä. Huolehdimme suun huuhtelusta päivittäin. Varsinainen rehu oli vaihtunut jo ennen hammaslääkäriä hevosen muuttaessa meille. Meillä syödään mustaa kauraa, kuivaa heinää ja ranskalaista Destrier -rehusarjaa. Photizo Vetcare oli mukana paikallisessa kivun torjumisessa. Hoidimme Photizolla kahdesti päivässä kolmella annoksella posken läpi heiluvien hampaiden ja diasteemojen kohdalta alkuun päivittäin ja myöhemmin vähensimme muutamaan kertaan viikossa. Hevonen alkoi syömään nopeasti paremmin ja pikku hiljaa pyöristymään toivotunlaisesti. Hevoselle tehtiin lisäksi pään- ja niskanalueen hierontaa rentouttamistarkoituksessa alkuun muutaman kerran viikossa ja myöhemmin kerran viikossa. Hieronnan aikana käsiteltiin koko päänalue ja yläniska, mobilisoitiin leukaniveliä kielen ja suun kautta, venyteltiin korvat ja käytiin läpi suun mielihyväpisteitä. Hieronnalla oli selkeä vaikutus yöheinien syömiseen. Ensimmäinen kontrolli oli 2,5 kuukauden päästä. Jo tässä ajassa tilanne suussa oli parantunut huomattavasti ja kaksi kolmesta heiluneesta hampaasta oli kiinnittynyt takaisin paikoilleen. Pahin tulehdus ikenissä oli helpottanut. Viimeisimmässä kontrollissa tilanne todettiin jo niin hyväksi, että seuraavan aika on vasta vuoden päästä, jollei mitään odottamatonta takapakkia tule eteen.

 
Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Tervetuloa vuosi 2023

Lue koko viesti: Tervetuloa vuosi 2023

Olemme vuoden viimeisissä päivissä, enkä valitettavasti voi sanoa että olisimme saaneet elää tätäkään vuotta suotuisissa merkeissä. En ryhdy kertaamaan, mutta kaikkia olosuhteet ovat koskettaneet. Nyt voimme suuresti vain toivoa tulevan paremmaksi ja uskoa siihen.

Taas kerran voimme iloisina todeta, että monet menestyvät valmentajat ja hevosten taustavoimat ovat luottaneet meidän osaamiseemme tuoda markkinoille alansa huipputuotteita maailmalta. Asiakkaamme ovat menestyneet erittäin hyvin ja se pitää meidät edelleen liikkeessä. Asiakaskuntamme on laajentunut kuluneen vuoden aikana entisestään ja olemme tavoittaneet paremmin myös ratsastusurheilun parissa toimivat taustajoukot. On meille hieno ja tärkeä asia, että merkittävät osaajat hevosalan eri sektoreilta ovat löytäneet tiensä meidän asiakkaiksemme. 

Yksi asiakkaitamme mietityttäneistä teemoista kuluvalla kaudella on EIPH, hevosten keuhkoverenvuoto, joka tunnetaan myös nimellä liikunnan aiheuttama keuhkoverenvuoto. Se on hiljainen vamma, koska se tapahtuu syvällä keuhkoissa Keuhkoverenvuotoa syntyy, kun herkät keuhkojen verisuonet repeytyvät suorituksen aikana. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että olennaisesti kaikilla suoritushevosilla on jonkin verran keuhkoverenvuotoa intensiivisen liikunnan aikana, mutta vain 5% hevosista se näkyy verenä sieraimissa.

Todettakoon, että EIPH on suoritushevosilla valitettavan yleinen ja monen hevosen kohdalla se monesti johtaa huonoihin tuloksiin. Viimeiset sadat metrit ovat usein vaikeita eikä ulkoisesti ole havaittavissa mitään merkkiä. Voisi ajatella, että pulssia seuraamalla pystyisi toteamaan jotain. On havaittu, että EIPH hevoset mieluummin jättävät työn kesken, kuin puristaisivat itsestään kaikkea ulos. Juuri tästä syystä pulssi voi olla suorituksen jälkeen poikkeuksellisen alhainen kunnon suoritukseen verrattuna, vaikka luulisi toisinpäin. Vain pienellä osalla näkyy sieraimissa asti punaista, ja valtoimenaan sitä tullee hyvin harvalta. Onneksi tähän vaivaan on kehitetty erinomaisia tuotteita ja useassa tapauksessa hevonen saadaan palautettua tasolleen hengityselimistä huolehtimalla. Olen ottanut tämän mahdollisuuden esille monessa keskustelussa ja nyt EIPH tuotteet ovat nousseet myynnissä korkealle. 

Myös kavioihin liittyvät asiat ovat olleet esillä tavanomaista useammin. Jotenkin on tuntunut, että kavioihin ei kohdistu vieläkään riittävästi ymmärrystä, vaikka vanha kaikkien jo kuulema painava teksti, ”ilman kaviota on ilman hevosta”, on täydellisen totta. Kavio on hevoselle elintärkeä osa, ja siksi se tulisi olla poikkeuksetta hyvin huollettu ja kunnossa. Moni sutii rasvoja kavion pintaan, tietämättä imeytyykö se ollenkaan, vai tekeekö se vain kauniin pinnan ja pahimmillaan tukkii huokoset. Kavio on huokoinen ja hengittävä, täynnä pieniä reikiä. Aikaisen aamukasteen aikaan vesi on kasvien pinnalla erittäin pieninä pisaroina, ja hevosen kävely heinikossa on parasta, mitä kaviolle voi tapahtua. Kirjoitan tämän siksi, että tuon esille kuinka luonto on kavioiden kosteudesta huolehtinut. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista muille kuin laiduntaville ja laiduinkausikin on valitettavan lyhyt. Olet ehkä saattanut huomata, että laitumella olon jälkeen kaikilla on hyvät kaviot. Toimme uutuutena jenkeistä uuden kavioiden elvyttäjän ja se on jo nyt ollut monelle korvaamaton apu.

Suoritusten jälkeen kavion pohjiin kohdistetaan nykyään kasvavaa huolta. Lämpökameralla voi helposti havaita, kuinka pohja reagoi iskuihin ja mitä nopeammin sen lämpö saadaan palautettua normaaliksi on vaikutus koko hevoseen kohdistuva. Vastasimme tähän kasvavaan ymmärrykseen ja toimme jenkeistä johtavan tuotteen kavion pohjien palautumiselle. Valitettavasti logistiikka petti ja saimme sen viime kesää ajatellen liian myöhään markkinoille. Tuote on myös erinomainen paiseiden hoidossa.

Saako hevosen rauhoittumaan? Tarvittaessa saa ja täysin luonnonmukaisesti, helposti ja lääkkeettömästi. Valitsemamme tuotteet eivät vaikuta negatiivisesti suorituksiin. Vetrocalm Intense INSTANT on tieteellisesti kehitetty käyttäen erityistä happiteknologiaa, eikä mikään muu markkinoilla oleva tuote ole sen kaltainen. Toimme syksyllä uutuuden myös höyrytettäväksi Flexinebillä. Sano-stress -tuotteen pääasiallinen vaikutusmekanismi on nenän limakalvon hajureseptorien stimulointi ja hermovälittäjäjärjestelmän aktivointi, mikä luo ahdistusta lievittävän vaikutuksen.

Tämä rauhoittaminen tai hevosen saaminen keskittyneemmäksi on vakio kysymys vuodesta toiseen ja siksi se siihen onkin valmistajien taholla suunnattu erityisen paljon voimavaroja. Nyt työ on tuottanut tulosta ja meillä on tarjottavaa. Näillä tuotteilla on tarkoitus helpottaa hevosen ahdistusta tarvittaessa. Suurimpia harmeja aiheuttavat tilanteet ovat kuljetuspelko, kilpailujännitys tai yli-innokkuus työskentelyssä. Eräs asiakkaamme pohti taannoin oliko kuljetuspelkoinen ”kaivuri” hevonen pudonnut kyydistä, kun kopista ei kuulunut mitään ääniä, piti kuulemma oikein pysäyttää ja mennä katsomaan ja siellä se oli syömässä heinää rauhallisen tyytyväisenä.

Ranskalaiset Paskacheval -tuotteet, sekä Iso-Britannian Vetro -tuotteet saivat täydennyksiä valikoimaansa ja ne tuotiin välittömästi myös meidän markkinoille, Italialainen laatumerkki Equality tuli uutena ja sillä on erinomaiset meriitit urheiluhevosten piireissä koko EU alueella. 

Vuodenvaihteen jälkeen aloitamme joidenkin tuotteiden loppuunmyynnin. Syy ei ole tuotteissa, vaan pääsääntöisesti logistiikan muuttuneissa kuvioissa. Tuotteen saaminen edes kohtuulliseen aikaan ja hintaan ovat ulottumattomissa.

Vuosi on pitänyt sisällään taas monta hienoa tarinaa ja niiden kuuleminen on aina yhtä palkitsevaa. Onnistumisten jälkeen palautteet antavat sisältöä tähän työhön. Me haluamme edelleen erottua eduksi asiakkaillemme.

Kiitos kuluneesta kaikille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja ystävillemme, ja oikein onnistuvaa uutta vuotta 2023   

TR

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Uutuuksia uuteen vuoteen

Lue koko viesti: Uutuuksia uuteen vuoteen

Tuoteuutuuksia uuteen vuoteen tuotemerkeiltä Animalife® by Oxyman (UK) Ltd ja NutriPower® Products

Kuten monesti olen ilmaissut on tuotekehittely parasta, mitä tuotteiden eteen jatkuvasti tehdään ja se pätee kaikilla toimialoilla. Uusien tuotteiden kehityskaari on usein pitkä ja ennen lanseeraamista markkinoille isot toimijat kykenevät tekemään lukuisia testejä, että tuotteesta saatava hyöty asiakkaalle on mahdollisimman suuri. Syntyy uutta ja me pyrimme tuomaan niitä markkinoille, kuitenkin oman vahvan osaamisen kautta ensin ratkaisemme, että tuote on tarpeellinen meidän asiakaskunnalle.

Tämän vuoden ensimmäiset uudet tuotteet on nyt saatavilla. Vatsan PH tasapainottaja Vetrogut Acid Fix. Hevonen ei luontaisesti syö hapanta, mutta yksi suuntaa antava kotikonsti PH:n tarkistamiseksi on kokeilla tarjota hevosille pieninä palasina greippiä. Suurin osa hevosista ei sitä syö, mutta kun käy läpi koko tallin, niin joukossa usein on myös sellaisia, jotka syövät hiljakseen tai jopa todella ahmivat happaman hedelmän. Hyvä tapa on laitaa palaset ruokakippoon ja katsoa hetken kuluttua onko kippo tyhjä.

Vetrogut Balancer Pro on taas jatkuvasti lisääntyvän suolistotulehduksen helpottaja. Se on saanut valmistusmaassaan eläinlääkäritkin yllättymään ja ottamaan tuotteen lääkitsemisen vaihtoehdoksi tai tueksi. Yllättävä havainto oli tullut myös esille tuotetta testattaessa, veriarvot ja suoritukset paranivat testihevosilla.

Liman irrottamiseen on myös uusi tuote.  Valmistaja nimesi sen flunssatuotteeksi, nimi onkin osuva ja kertoo jo kaiken. Broncho Protect on valmistajansa yksi myydyimmistä uutuus tuotteista. Broncho Protectia käytetään myös kroonisempien hengitystieongelmien tukena hyvin tuloksin. Olemmekin jo saaneet asiakkailta hyvää palautetta ja suositteluja. Täytyy sanoa, että hyvin tehokasta ja maistuvaa. Maistoin sitä itsekin, että tiedän, mitä hevoselle annetaan.

Hevosten rauhoittamiseen on monenlaisia tarpeita esim. kuljetus, ajaminen, ratsastaminen, kengitys, liiallinen aktiivisuus, ym. Markkinoilta on saatavilla tähän monenlaisia tuotteita, erot vain ovat isoja niiden toimivuudessa sekä ajassa, missä mahdollisesti vaikutusta on havaittavissa. Toivottavaa ei myöskään ole alenevat suoritustasot etenkään kilpahevosilla. Puhuttaessa puhtaasti jännityksestä, jos jännitystila on päällä koko kuljetuksen ajan, on selvä, että suorituksesta on paljon pois. Tiheä pintahengitys laskee väistämättä happitasoja ja lihaksiin kohdistuva tärinä ja vapina heikentää odotuksia. Valmennustehtävä joka ei ole rento, ei rakenna hevosta, vaan päinvastoin. Esimerkkejä on paljon, siksi stressitilaan tarjottavan helpotuksen on oltava lähes välitön ja kestävän vain halutun ajan. Vetrocalm Intense Instant "menee suoraan limakalvoilta ytimeen", ja tämä uuden teknologian tuote toimii minuuteissa ja kestää hevosesta riippuen 2-4 tuntia. Jos jännitystila palaa, niin tuotetta voi annostella välittömästi lisää. Juuri siksi toimme markkinoille odotetun täyttöpullon, annostuubi voidaan helposti ladata uudelleen. Hevosen fokus pysyy suorituksessa, eikä tämä laimenna tehtävää. Meidän asiakkailla on valtavasti hyviä kokemuksia Calmista, joka ei sisällä mitään perinteistä rauhoittavan rehulisän lähestymistapaa, vaan se toimii aivan omassa luokassaan nostamalla happitasoja. Tämä on helppo ja yksinkertainen tapa mahdollistaa hevoselle vähemmän stressiä tarvittaessa. Taas vuoden vaihtuessa meillä hevoset söivät heiniä rauhallisesti, vaikka ympäristössä ammuttiinkin raketteja, kaikille annettiin Calm -tuubit. Omat raketit on meillä ammuttu loppuun jo vuosia sitten.

Ranskanrehujen kysyntä Suomessa vain kasvaa. Odotamme ensi viikolle taas uutta kuormaa ja niistä kerromme sitten lisää.  

Tapani

21761476_113742259368437_7862400276473871901_n

 

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Vuosi 2021 lähenee loppuaan

Lue koko viesti: Vuosi 2021 lähenee loppuaan

Taitamme lähipäivinä sivua uudelle vuodelle ja taas on aika tarkastella havaintoja kuluvasta. Vuosi alkoi epidemian merkeissä ja tämä näyttää toistuvan. No sille ei anneta valtaa mielessä, vaan varovaisuus ja rokotukset riittäköön. Juuri tuo varovaisuus onkin ollut merkille pantavaa, asiat ovat hoituneet lähes entiseen tapaan maskien ja etäisyyksien kanssa, sinänsä noutoasiakkaiden määrä ei ole vähentynyt, vaan päinvastoin. Meiltä lähetettyjen toimitusten varmuus ja nopeus olivat edelleen lukuisissa palautteissa erinomaista tasoa, vaikka haasteita toikin ulkomaan kuljetusten isotkin viivästykset.

Hevosille annettavien tuotteiden suuntaus kuuriluontoisiin annoksiin on vain vahvistunut, isot valmistajat maailmalla suunnanneet kehitystyön kuureina annettaviin täsmällisiin tuotteisiin. Tämän kehityksen olemme omaksuneet omaan toimintaa jo pidemmän aikaa sitten. Mutta ilahduttavaa on myös se, että valveutuneet asiakkaat yhä entistä enemmän hakevat lyhytaikaista apua, juuri kohdennettuihin ongelmiin. Vähän saamalainen suuntaus on käynyt rehujen suhteen, nyt halutaan ostaa energiaa, kun puhutaan suoritushevosista. Tästä johtuen ranskan rehuihin on kohdistunut kasvavaa kysyntää. Lisäksi vatsa- ja lihassuojaus on oltava rehuissa valmiina. Vaadittava energia tulee saada pienemmällä annoskoolla, että hevosen heinän syönti ei vähene. Tuntuu myös kukkarossa, kun yhdestä säkistä riittää pidempään, on moni asiakas todennut.

Vatsahaava keskustelu on muuttunut. Aiemmin niin vahva aihe on laimentunut ja luulisin, että osasyynä on yleisen tietoisuuden lisääntyminen. Hevonen sietää pieniä haavaumia ja ne saadaan hoidettua nykyään nopeasti, isot ja korostuneet haavat sekä vakavat suolistovaivat ovat eri asia ja vaativat enemmän huomiota ja selvitystä mikä aiheuttaa. Päivittäisellä ruualla on iso merkitys, se ei saa olla monimutkainen prosessi, vaan yksinkertainen ja samanlainen pureskeltava tuote päivästä toiseen.  Suoliston ja ruuansulatuksen hyvä vointi on suoraan suhteessa hevosen kilpailukykyyn. Moni asiakas onkin havainnut paistavat kylkiluut ja pyöreän mahan, vaikka hevonen saa hyvää ruokaa. Tämä ilmiö on lisääntynyt, mutta onneksi sen korjaaminen onnistuu suhteellisen nopeasti.

Lihaskuntoon kohdistuvia tuotteita kysyttiin aiemmin oikeastaan vain talvikauden kovan valmennusjakson jälkeen, tai ongelmatilanteissa. Nykyään se on yksi isoimmista tuote-eristä vuoden aikana. Mitään yksittäistä syytä en voi nimetä, mutta oma arvioni liikkuu liian monimutkaisen ruuan ympärillä. Hevosia on aina ajettu ja jätetty ajamatta, ne ovat karkeasti liikkuneet kuten nytkin, mutta lihasongelmat meille kerrottuna vain lisääntyvät. Tätä kehitystä olemme kysyneet monen tuotteen valmistajalta, ja lähes aina vastaus on, että lihastuotteiden kysyntä vain kasvaa ja suurin epäily kohdistuu ruuansulatuskanavan huonoon kuntoon. Positiivista tässä on se, että uusien lihastuotteiden teho on voimakas ja nopea, lisäksi absoluuttista lihasrasituksen kestoa on voitu nostaa äärimmäisessä rasituksessa, ilman että lihasvauriota on havaittu syntyvän.

Jalkojen terveyteen suunnatut tuotteet. Markkinoilla on valtava määrä monenlaista tarinaa ja tuotetta, mutta minun pitkä kokemukseni on, että vain pienellä osalla niistä on hevoselle itselle todellista merkitystä. On aivan eri asia vahvistaa ennalta, kuten nykyinen suutaus on, kuin yrittää korjata rikkoontunutta. Esim. nuorille vielä kehitysvaiheessa oleville valmennuksen aloittaneille suunnattu oikea tuote vahvistaa rustoja ja hidastaa kulumista, tässä Ranskalaiset ovat kehityksen edellä. Amerikkalaiset sen sijaan ovat nivelaineiden kehittäjinä onnistuneet hyvin oikeanlaisella HA tuotteella. Pehmytkudosvaurioissa paras hoitaja on aika ja oikeanlainen liikunta, mutta lievittävillä apuvälineitä on saatu myös positiivista kehitystä aikaan. Painesukka on osoittautunut hyväksi, lisäksi erinäköisiä laitteita on nyt markkinoilla useita, mutta ennen niiden hankintaa kannattaa tutustua tehoihin ja käsittely aikoihin. Erot ovat isoja, samoin tulokset. Täältä voi myös lukea laserin ja infrapunavalon eroista.

Hengitystieinfektiot tuntuvat vain lisääntyvän vuodesta toiseen. Onneksi siinä on tekniikka pysynyt kehityksessä mukana ja hoitaminen on helppoa, myös suun kautta annettavat kuurit ovat nykyään entistä tehokkaampia. Me nähdään hyvin tilauksista aina kun virukset ja infektiot alkavat ja milloin ne vähenevät ja usein kerrommekin asiakkaille, että varautuminen pienellä purkilla kaappiin etukäteen kannattaa. Tamma-aine on edelleen monelle tammalle korvaamaton ja siitä saatu palaute on vertansa vailla olevia tarinoita. Kaiken kaikkiaan voimme taas todeta, että olemme onnistuneet valinnoillamme tuomaan hevosten arki- ja kilpailuelämään terveyttä ja menestystä. Tämä johtuu pitkälti siitä osaamisesta ja kokemuksesta mitä meillä itsellä hevosista on, tätä osaamista vahvistettiin lisää vuoden aikana kun Niina valmistui hevosen terveysneuvojaksi.  

Verkkokauppamme palvelee vuoden vaihteen ympärillä normaalisti ja tilatut tuotteet toimitetaan arkipäivien puitteissa.

Rauhaisaa Joulun aikaa ja hyvää tulevaa vuotta 2022.

Tapani

21761476_113742259368437_7862400276473871901_n

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Pikaselitykset tuotteille

Lue koko viesti: Pikaselitykset tuotteille

Tästä pikainen esittely verkkokauppamme tuotteista.

Bliisteri - Ball Solution
Elektrolyytti – Hydratonic jauhe
Elektrolyytti - ja aminohappo annospusseissa - Vetrolytes neste
Energialisä – PaskaTonic neste
Flunssa-aine, limaan ja yskään - Broncho Protect siirappi
Haava-aine - LubriSyn Topical geeli
Haava-aine – Well Horse
Heinäkaukalo - HayBar
Höyryhengityslaite – Flexineb
Höyryttämiseen – Hyalusol liuos
Höyryttämiseen - ImmunoSan Liuos
Ihottumiin, kutinaan - Natura'Derm geeli
Ihottumiin, rupiin ja haavoihin – Paska Douce voide
Infrapunahoitolaite – Photizo
Jänne-/hankosideaine - TendiProtec neste
Jäähdytykseen ulkoisesti - Paskafresh geeli
Kavioaine – Paska Biotine pelletti
Kaviomätään ulkoisesti  – Thrust Off
Kaviorasva - Baume Lanocire
Keuhkoverenvuotoon – BleederShield tuubi
Kompressiokääre – VetoFlex
Kuolaimet mukavaksi –Easy’Contact neste
Kurarupeen, riviin – Paska Gal voide
Kutinaan - Derma Itch Relief suihke
Kylmäsavi - Clay+
Lihasaine – Muscle Strong B tuubi
Lihasaine – Myoselen 2500E jauhe
Lihasaine – Un-Lock tehotuubi ja jauhe
Lihasten kasvattaja ja kuntouttaja - Muscle Strong Sport pelletti
Luille ja sidekudoksille, treenin alottaneille varsoille, varsoille joiden jalka-asentoja korjattu - Equus Silicis jauhe
Luille ja sidekudoksille – Poudre de Prele jauhe
Mahahaava-aine - GastriProtect pelletti
Maksan puhdistus – Algua Digest neste
Nenäteippi -Flair
Nivelaine – LubriSyn HA + MSM neste
Nivelten ja pehmytkudosten rakennusaine - VetroFlex jauhe
Psyllium - Paska'Sand
Rauhoittava – VetroCalm tuubi
Rauhottava –Fenwic maski
Ripulituubi varsoille – Flor’Control
Riviin, suojaamaan jalkoja suojien alle - VetoFlex sukat
Ruoansulatuksen kuntouttaja – Succeed tuubeina ja jauheena
Ruoansulatuksen ylläpitoon – Nutri Digest jauhe
Stressiin ja ahdistukseen - VetroCalm Healthy jauhe
Särkyyn lihaksille ja nivelille – VetroFen jauhe tai vetrofen tehotuubi
Tamma-aine – Cycle’oCalm neste
Tärkeä öljy – Mustaherukansiemenöljy
Varsapaketti - Paskachevalin varsapaketti
Varsatuubi - Paska'Imuflor
Veren rakentaja –EPO Equine jauhe
Yskään ja limaan - Respiral siirappi
Äärimmäiseen rasitukseen ja terveydentilan kohotukseen, voimakas vitamiinienergialisä – Pro-Dosa Boost tuubi
Lue koko viesti
1 - 10 / 26 tuloksesta

Powered by Powered by